sâmbătă, 8 februarie 2014

Prezentare de carte-John Jacob Nutter,The CIA's Black Ops

 John Jacob Nutter,The CIA's Black Ops : Covert Action, Foreign Policy, and Democracy ,Ed. Prometheus Books, New York,2000.



Încă din 1947, CIA  a acţionat în secret pentru a submina puteri străine şi pentru a răsturna guvernele  ostile politicii externe americane.
Aria vastă a operaţiunilor sub acoperire organizate de CIA, în care sunt incluse acţiunile secrete împotriva regimului lui Saddam Husein şi a organizaţiilor teroriste,misiunile secrete din Afganistan, răsturnarea guvernului din Guatemala,tentativele de asasinare al liderului cubanez Fidel Castro, conspiraţii cu traficanţii de droguri  şi cu grupările mafiote şi chiar manipularea unor înalţi demnitari americani. Astfel CIA  şi-a extins influenţa dincolo de scopul pentru care a fost înfiinţată.
Cartea scrisă de John Nutter , membru al Asociaţiei foştilor ofiţeri de informaţii, dezvăluie faptul că Administraţia americană a devenit prea îndrăgostită” de operaţiunile clandestine , care au devenit o parte a politicii externe americane. În consecinţă  CIA  a devenit un factor de decizie în planificarea politicii externe americane şi a început să beneficieze de o independenţă prea mare faţă de Administraţia SUA, creatoarea sa.
Nutter explică în lucrarea sa diferitele tipuri de acţiuni sub acoperire organizate de CIA: subvenţii pentru grupurile de opozanţi ale guvernelor ostile politicii SUA,şantaje politice,propagandă, război psihologic şi economic, sprijin militar pentru diferite grupuri de rebeli din statele ostile politicii americane, operaţiuni paramilitare,lovituri de stat,asasinate. Toate aceste acţiuni clandestine alae CIA sunt justificate sub pretextul protejării securităţii naţionale .
Lucrarea CIA's Black Ops are curajul să declasifice secretele legate de aceste activităţi clandestine de la apariţia lor ca operaţiuni speciale şi până la evoluţia în forma actuală de operaţiuni sub acoperire. Depre unele acţiuni secrete organizate de CIA , există puţine informaţii chiar şi la nivelul Administraţiei amercane. Bineînţeles că acest fapt se datorează independeţei exagerate de care beneficiază CIA.
Autorul, John Jacob Nutter,este cercetător în domeniul istorie serviciilor secrete , fost profesor la Michigan State University şi specialist în acţiuni clandestine, politică internaţională şi război de gherilă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu