luni, 17 februarie 2014

Caricatura zilei

Caricatura zilei

Diplomaţia americană şi contextul internaţional al apariţiei crizei din Kosovo

Diplomaţia americană şi contextul internaţional al apariţiei crizei din Kosovo
În anul 1992, SUA recunoaşte independeţa fostelor republici iugoslave(Slovenia , Croaţia , Bosnia&Hertegovina ). Până la Acordurile de la Dayton , criza din Kosovo nu a  reprezentat un punct de interes pe agenda diplomaţiei americane , dovadă că nu a fost menţionată în aceste acorduri .O dată cu escaladarea violenţelor între etnicii albanezi şi cei sârbi , chestiunea din Kosovo devine o problemă de care se va ocupa din ce în ce mai  mult mass-media internaţională şi în special diplomaţia americană şi europeană.
După ce Consiliul de securitate ONU adoptă în 31 martie 1998, Rezoluţia 1160 care condamnă represiunea ochestrată de forţele sârbeşti împotriva civililor albanezi din Kosovo , în luna martie 1998 . În luna marie 1998, Grupul de Contact din care facea parte şi SUA se întâlneşte pentru a stabili sancţiuni împotriva Iugoslaviei.
În luna mai a aceluiaşi an , R. Holbrooke, reprezentantul diplomaţiei americane, merge la Belgrad pentru a stabili prima întâlnire de negocieri între Milosevic şi Rugova . În prima fază, SUA, îşi asumă un rol de mediator între cele două părţi . În aceiaşi lună are loc şi o  rundă de negocieri la Geneva cu reprezentanţii UCK. În luna mai 1998, ambasadorul SUA în Macedonia , Cristopher Hill, devine trimisul special al SUA în Kosovo. Acesta preia conducerea negocierilor diplomatice dintre Belgrad şi Pristina, în încercarea de a  stabili un tratat de pace ce să soluţioneze criza kosovară. Pe 23 iunie 1998,Holbrooke se întâlneşte cu Milosevic la Belgrad pentru a urgenta încheierea conflictului. Pe 24 iunie 1998, Holbrooke se întâlneşte cu comandanţii UCK în satul Junik din Kosovo.
Pe 6 iulie ,însărcinatul SUA cu afacerile externe din Belgrad , Richard Miles şi omologul său rus lansează Misiunea diplomatică de observare în Kosovo(KDOM). Pe 2 septembrie Bill Clinton şi Boris Elţân  , fac o ddeclaraţie comună în ceea ce priveşte criza din Kosovo. Pe 13 octombrie , Holbrooke se duce la Bruxelles pentru a informa cosiliul NATO cu privire la progresele făcute la negocierea cu Milosevic.

În luna noiembrie KVM, condusă de ambasadorul american ,William Walker,îşi începe activitatea . În luna decembrie 1998, intervenţia militară iugoslavă de la Podujeva va fi condamnată de SUA . Administraţia SUA şi aliaţii săi europeni din Grupul de Contact organizează conferinţa de la Rambouillet pentru a încerca dezamorsarea crizei. Ultima întâlnire din 28 martie 1999, dintre Holbrooke şi Milosevic nu duce la nici un rezultat. Pe 24 martie 1999, SUA prin intermediul NATO trece la acţiuni militare împotriva Iugoslaviei.