duminică, 20 aprilie 2014

Paul Robert Magocsi, The Roots of Ukrainian Nationalism: Galicia as Ukraine's Piedmont-prezentare de carte

Paul Robert Magocsi, The Roots of Ukrainian Nationalism: Galicia as Ukraine's Piedmont Paperback, Ed. University of Toronto Press, Toronto,2002.
Paul Roberts Magocsi analizează în lucrarea sa intitulată The Roots of Ukrainian Nationalism: Galicia as Ukraine's Piedmont , originea naţionalismului ucrainean după dispariţia URSS . Regiunea istorică a Galiţiei este văzută de autor ca fiind cea mai solidă rădăcină a curentului naţionalist ucrainean.
Autorul se concentrează în cartea sa asupra rolului pe care la jucat Galiţia în afirmarea naţionalismului ucrainean din secolul al XIX-lea. Galiţia este plasată într-un context mai larg al politicilor est-europene şi ucrainene. Lucrarea cercetează de asemenea şi influenţa pe care a avut-o imperiul Habsburgic în renaşterea naţională şi socială a Ucrainei. Este evaluat impactul atât a stăpânirii habsburgice cât şi a celei sovietice asupra mentalului colectiv ucrainean.

Cartea lui Paul Roberts Magocsi oferă o bază solidă pentru a desemna Galiţia secolului al XIX-lea, un Piemont istoric al renaşterii naţionale ucrainene. Lucrarea este o lectură esenţială petru istorici, politicieni şi cei interesaţi de tema  diferenţierii regionale în interiorul Ucrainei.