sâmbătă, 12 aprilie 2014

Incursiune in lumea muzicii – Filarmonica din Viena

Incursiune in lumea muzicii – Filarmonica din Viena

Großer Musikvereinssaal

Urmand o traditie ce a inceput in 1939, Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena ne incanta in fiecare an pe data de 1 Ianuarie
Tinut in “Großer Musikvereinssaal”, considerata una din salile cu acustica cea mai buna din lume, orchestra Filarmonicii din Viena interpreteaza partituri scrise de Johann Strauss I, Johann Strauss II, Josef Strauss dar si Mozart, Schubert,Haydn.
Repertoriul este alcatuit din valsuri, polci,si marsuri.
Constructia Filarmonicii vieneze a inceput în 1863, la initiativa imparatului Franz Josef I al Austriei ,fiind realizata în stil neoclasic asemanator unui templu grecesc antic de catre arhitectul Theophil Hansen.A fost inaugurata in 6 Ianuarie 1870.
Filarmonica din Viena
Filarmonica cuprinde mai multe sali, cea mai mare fiind “Großer Musikvereinssaal”(sala mare) sau Sala de Aur. Aceasta are aproximativ 49 m lungime, 19 m latime, si 18 m inaltime, si o capacitate de 1.744 de locuri.Aici au loc marile concerte.
“Großer Musikvereinssaal”
”Brahms-Saal” sau Kleiner Saal (Sala mica) a fost inaugurata  in 1870, de un recital sustinut de celebra pianista, Clara Schumann.Din pacate, are o capacitate de doar 600 de locuri.
“Brahms-Saal”.
“Gottfried-von-Einem-Saal”, deschisa in 1996 , este sala ce serveste unor recitaluri de muzica si poezie, de o anvergura mai mica.Este folosita ca sala de repetitii si de inregistrari.
“Gottfried-von-Einem-Saal”.
La cele amintite s-au mai adaugat in ulttimii ani inca patru sali de mai mici dimensiuni ce servesc la repetitii.Ele sunt: Sala de Sticla, Sala de Piatra, Sala de Metal, si Sala de Lemn.