miercuri, 22 ianuarie 2014

Acordarea cetăţeniei americane staroverilor din Nikolaevsk(peninsula Kenai –Alaska)

Acordarea cetăţeniei americane  staroverilor din Nikolaevsk(peninsula Kenai –Alaska)
Foto(de la stânga spre dreapta): Kiril Martuşev, instructorul  Bob  Moore ,şoţii Teodosia şi Ivan F. Reutov
Localitatea Nikolaevsk din peninsula Kenai a rămas şi astăzi un mic sat din Alaska , în care trăiesc 350 de credincioşi de rit vechi. Clanul Iakunin, cel care a întemeiat micul sat din Kenai la sfârşitul anilor ’60, a continuat să practice aici pescuitul , o îndeletnicire  de secole a storeverilor răspândiţi în toate colţurile lumii. Permiţându-şi achiziţionarea de mari ambarcaţiuni, comunitatea staroverilor din Nikolaevsk a reuşit să-şi asigure un trai decent. Vasili Iakunin, liderul clanului cu acelaşi nume, declara faptul că înainte de a veni în Alaska ,  nu ştia prea multe de pescuit.
Statul Alaska , parte componentă al Statelor Unite ale Americii începând cu 30 martie 1967, a fost locul unde staroverii şi-au putut exprima  în mod liber credinţa şi tradiţiile strămoşeşti. Obţinerea cetâţeniei americane pentru staroverii veniţi în Kenai la mijlocul anilor ’70, a fost momentul care a marcat integrarea lor pe deplin în rândul societăţii americane.
Ceremonia de acordare a cetăţeniei  americane  staroverilor din peninsula Kenai a avut loc pe 19 iunie 1975.  Lista celor care au primit cetăţenia americană cuprindea 59 de adulţi ,membrii a 4 familii extinse: Reutov, Martuşev, Cuzmin şi Basargin.  Toţi erau din satul Nikolaevsk.  Festivitatea de primire a cetăţeniei americane a fost organizată într-un gimnaziu din Anchor Point.
Staroverii din peninsula Kenai , erau disidenţi  ruşi care au părăsit Rusia cu jumătate de secol înainte  pentru a scăpa de influenţa comunistă care promova ateismul. Plecând din Vladivostok, oraşul lor natal,  staroverii ajung să se stabilească în peninsula Kenai în 1968.  Înainte de a întemeia prima aşezare  din Kenai, credincioşii ortodocşi de rit vechi , au poposit în Manciuria, apoi în Hong Kong , Brazilia şi Oregon(Statele Unite). Până în 1975 , satul Nikolaevsk avea deja 300 de locuitori.
La întemeierea aşezării din peninsula Kenai, familiile de staroveri au fost sprijinite de generalul  în rezervă ,Benjamin B. Talley, atunci când şi-au construit casele în sălbăticie. Talley a devenit cu timpul  cel mai apropiat priten al staroverilor. Comunitatea staroverilor a plătit 14000 de dolari pentru terenul pe care s-a construit satul Nikolaevsk.
Pentru a îndeplini toate cerinţele legate de obţinerea cetăţeniei americane, Ilarion Poluşchin ,primarul localiţăţii Nikolaevsk, a cerut  sprijin educaţional în organizarea de clase de limba engleză. Cursurile de limba engleză  au debutat în ianuarie 1975. Orele de limbă engleză au fost predate de către profesorul Bob Moore . care ulterior va deveni directorul şcolii din Nikolaevsk.
La clase au participat 40 de staroveri din care 10 au fost femei. Chiar dacă puţini dintre ei cunoşteau engleza înainte ,  până la ceremonia de naturalizare din iunie 1975 toţi au fost în stare să comunice în engleză. Preşedintele american Gerald Ford  a transmis deasemenea un mesaj de felicitare în cadrul festivităţilor de acordare a cetăţeniei : Sunt cu siguranţă momente de neuitat în viaţa fiecăruia ,pe care le preţuim atât timp cât trăim.  Sper că pentru voi este una dintre acele clipe. E plăcerea mea să vă urez un călduros bun venit în rândul cetăţenilor Statelor Unite ale Americii. . Preşedintele Ford a mai adăugat: Experimentul american continuă. Acum sunteţi o parte vitală din el. Voi , la fel ca şi pelerinii din 1620 , aţi călătorit departe în căutarea libertăţii  voastre religioase. Sper că aţi ajuns în sfârşit la capătul călătoriei voastre şi sunt încrezător că  veţi prospera aici în Alaska.
Kiril Martuşev a răspuns felicitărilor într-o engleză şovăitoare , dar expresivă: A trecut multă vreme de când căutam un loc la fel ca acesta pe lume, unde să ne trăim propria viaţă şi să fim liberi în credinţa noastră în Dumnezeu. Am găsit acel loc în Statele Unite ale Americii şi în special în Alaska
La sfârşitul ceremoniei , atmosfera a fost întreţinută de un cor al staroverilor care a cântat 3 cântece în limba rusă. Oaspeţii au fost invitaţi să  petreacă împreună cu staroverii până târziu în noapte.

Ziua de 19 iunie 1975 , a recunoscut oficial drepturile  pe care le  au staroverii din Nikolaevsk în calitate de cetăţenii ai SUA.