miercuri, 30 aprilie 2014

Bancul zilei:URSS si invazia soarecilor

 

URSS-ul e invadat de şoareci. Încearcă ruşii capcane, chimicale, bagă armata... nimic, se-nmulţeau şoarecii-ntr-o veselie. Până-ntr-o zi când un savant rus, mai sărit de pe fix, face un şoricel mecanic, d-ăla tras cu cheiţă, şi-i dă drumul pe stradă. Cum îl văd, ceilalţi şoareci îl recunosc drept conducător şi ies, cohorte, pe străzi, urmându-l. Ăsta bâjbâie pe străzi, ajunge la mare, toţi şoarecii după el şi se-neacă. Sărbătoare naţională, fericire, artificii... Brejnev îl cheamă la el pe savant să-l felicite, să-l decoreze, apoi îl întreabă cum de-a reuşit. Savantul îi spune şmecheria cu şoricelul mecanic, cum milioanelede şoareci l-au urmat şi s-au înecat toţi în mare, la care Brejnev se-apleacă spre el şi-l întreabă la ureche, confidenţial: "Auzi? Da' nu poţi să construieşti şi-un chinez mecanic?"

Numarul cartilor tiparite pana acum in lume


Ei, da! Poate vă interesează cîte cărți există în cuprinsul lumii sublunare. Eu nu am știut pînă de curînd.

Echipa Google a calculat acest număr. Dar pentru a calcula totalul cărților, avea nevoie de o definiție a obiectului ca atare. A meditat și a ajuns la o soluție (aproximativă). Definiția este, așadar, următoarea: ”o carte este un text oarecare, publicat sub forma unui tom” (a unui codex, așadar). Conclavul de savanți nu a ținut seama, prin urmare, de albumele de artă fără comentarii, de liber mundi scriptus digito Deo, de cărțile cu poze, de cartea naturii etc. etc.

Voi mărturisi franc: rezultatul nu m-a impresionat cîtuși de puțin. Mă așteptam la o cifră mult mai mare. Deci: numărul cărților din cuprinsul lumii noastre este (de) 129 864 880Se înțelege că e vorba de titluri diferite...

P. S. În imagineSfîntul Bernard de Clairvaux citind în pădure, cocoțat pe o frunză de arțar (miniatură dintr-un manuscris medieval).

sursa:blogosfera