duminică, 27 aprilie 2014

IMAGINI RARE din Delta Dunării, într-un reportaj britanic din 1962

IMAGINI RARE din Delta Dunării, într-un reportaj britanic din 1962: Delta, "un paradis pentru orice pescar", iar caviarul românesc, produs de lux exportat în toată lumea - FOTO, VIDEO


Un film de arhivă publicat de British Pathe pe site-ul YouTube arată un reportaj realizat de jurnalişti britanici în Delta Dunării în anul 1962, în cadrul căruia rezervaţia românească este lăudată pentru frumuseţile faunei şi florei, dar şi pentru caviarul produs din sturionii pescuiţi, exportat mai apoi în lumea întreagă.
"Aceasta este o altă parte a frumuseţii naturii. Aici omul pare să fie un intrus. Ne aflăm pe legendarul fluviu Dunărea, sau mai degrabă marea Deltă din România, unde râul de 1725 mile (n.r. 2776 kilometri) întâlneşte Marea Neagră", începe reportajul britanic. "Acest imperiu fluid, cu vegetaţia sa luxuriantă care aminteşte mai degrabă de regiunile ecuatoriale, este unul dintre cele mai impresionante sanctuare de păsări, vizitat de mai mult de 300 de specii, de la pelicani la flamingo. Peştii, pe de altă parte, nu se bucură de aceeaşi protecţie. De fapt, cele trei braţe ale Dunării găzduiesc suficient peşte cât să păstreze angajaţi 5000 de pescari."
"Dunărea însăşi este ideea de paradis a fiecărui pescar. Sunt atât de multe ştiuci, bibani, crapi şi alte specii, încât pescari se adună aici şi pescuiesc alături de profesionişti. Dar numai în Deltă se găsesc peştii cu adevărat mari, pentru care sunt necesare aceste cârlige", explică jurnalistul pe fundalul unorimagini ce arată un pescar român în timp ce pregăteşte un anumit tip de cârlige.
Sturionii sunt pescuiţi în principal pentru caviar, sau icre, deşi carnea lor este de asemenea plăcută. Doar în Marea Neagră există 4 tipuri de sturioni, de la cei imenşi, de 7 metri lungime şi 900 kilograme greutate, la cei de dimensiuni mai reduse, lungi de 2 metri şi cu o greutate între 13 şi 18 kilograme.
Cu cât mai mic este sturionul, cu atât creşte valoarea caviarului şi a cărnii, ceea ce nu este surprinzător dacă iei în considerare faptul că experţii susţin că cei mai mari sturioni ajung să trăiască  până la 200 sau 300 de ani.Cunoscut în Europa de Est încă din secolul al 16-lea, caviarul este încă un lux în ziua de astăzi, caviarul românesc fiind cel mai scump pentru că este vândut doar în stare proaspătă."
"Din aeroportul din Bucureşti, caviarul proaspăt, împreună cu alte delicatese din Deltă, precum picioarele de broască, este dus în toate părţile lumii pentru a adăuga strălucire şi glamour vieţii noastre de zi cu zi. Şi oferind, fie că apreciezi sau nu aceste produse, acel sentiment de milionar", se încheie reportajul din Delta Dunării.

sursa:mediafax.ro