duminică, 4 mai 2014

Staţia Spaţială Internatională - un model de cooperare între Rusia şi SUA

Staţia Spaţială Internatională - un model de cooperare între Rusia şi SUA
 IMAGINE:http://astrophilatelist.com
Staţia Spaţială Internaţională(SSI) este o dovadă a ceea ce se poate realiza atunci când două state puternice, aşa cum sunt SUA şi Rusia , lucrează împreună în sluja ştiinţei. Lansată din 1998, ca urmaşă a staţiei orbitale sovietice Mir, SSI a desfăşurat la bordul său mai multe experimente ştiinţifice din biologie,fizică , astronomie,meteorologie şi alte domenii de cercetare.
SSI este cea care pregăteşte viitoarele explorările ale spaţiului cosmic. Lăsând de o parte tensiunile politice, SUA şi Rusia au reuşit să creeze un model de cooperare care să aibă la bază interesele comune din domeniul ştiinţific.
După retragerea navetelor americane ce a avut loc pe 8 iulie 2011, o dată cu misiunea navetei Atlantis, rachetele ruseşti Soyuz au ajutat la transportarea astronauţilor americane la bordul SSI. O dată cu ieşirea din serviciu activ al navetelor spaţiale , SUA s-a anagajat în construirea de noi vehicule spaţiale de transport care să minimalizeze în acelaşi timp şi consturile.
Tensiunile politice atuale dintre SUA şi Rusia pe tema crizei din Ucraina  tinde să se extindă şi în sfera cooperare ruso-americane din domeniul explorării spaţiale , având în vedere că NASA a suspendat unele proiecte pe care le avea împreună cu agenţia rusă Roskosmos.

Ar fi o mare dezamăgire dacă politicul va ajunge din nou să oprească omenirea din misiunea sa de explorare a spaţiului cosmic.