marți, 23 septembrie 2014

Povestea unei familii de staroveri din Siberia

Povestea  unei familii de staroveri din Siberia
Imagine:Karp Likov şi fiica sa, Agafia
În anul 1978, o echipă de 4 geologii sovietici, aflaţi în căutarea de minereu de fier, descoperă  o familie de staroveri compusă din 6 membri, pierdută în imensitatea  taigalei siberiene. A fost o descoperire uimitoare, având în vedere că muntele pe care se afla casa acestor oameni se afla la aproximativ 240 de kilometrii de zonele locuite Aici îş ducea traiul cotidian familia de staroveri, Likov, care dorea să-şi păstreze tradiţiile străvechi, nealterate de modernitate.Era un loc care nu a mai fost explorat până atunci.
Echipa de cercetători condusă de geologul  Galina Pismenskaia, ghidată  de un elicopter, a  reuşit să vadă în primă fază, primele semne de existentă a unei aşezări umane: o cărare amenajată, un stâlp, o bârnă aşezată peste un pârâu şi în final un mic şopron pe care erau aşezate nişte lăzi de cartofi.
„Înegrită de timp şi de ploaie, cabana era acoperită din toate părţile de resturile taigalei-scoarţe de copac, pari şi scânduri.Dacă nu ar fi fost ferestrele, de dimensiunea unor buzunare, nu te-ai fi gândit că acolo locuiesc oameni. Venirea noastră a fost observată”, ne spune Galina Pismenskaia.
„Uşa scărţâise , iar chipul unui om foarte bătrân a ieşit la lumina zilei, părcă desprins dintr-un basm. Era desculţ şi purta o cămaşă peticită şi repeticită din material de sac. El purta o pereche de pantaloni din acelaşi material, de asemenea peticiţi, şi avea o barbă nepieptănată. Părul îl avea ciufulit. Arăta speriat şi era foarte atent....Trebuia să-i spunem ceva, aşa că am început: Bună ziua bunicule. Am venit în vizită. Bătrânul nu a răspuns imediat... În final, am auzit o voce greu de desluşit:Ei bine, dacă tot aţi călătorit  aşa de departe, puteţi şi intra”, ne relatează aceeaşi Galina Pismenskaia.
Imagine: Casa familiei Likov
 Locuinţa familiei Likov semăna foarte mult cu colibele ţăranilor ruşi din perioada medievală. Casa era compusă dintr-o singură încăpere în care erau îngrămădite tot felul de lucruri. Pe lângă bătrân locuiau şi cele două fiice ale sale, Agafia şi Natalia.Gazdele erau foarte înspăimântate şi refuzau inclusiv pâinea pe care încercau să le-o ofere aceşti vizitatori nepoftiţi. Din discuţia ulterioară, geologii au aflat că singurul care mâncase vreodată pâine la viaţa lui era bătrânul.
După mai multe vizite la familia Likov, geologii află că pe bătrân îl cheamă Karp şi este credincios ortodox de rit vechi. Venirea ateiştilor bolşevici la putere  a înrăutăţit situaţia familiei Likov şi a determinant-o să se retragă în sălbăticia Siberia pentru a scăpa de persecuţia pusă la punct de bolţevici în anii 30. Karp Likov a hotărât să fugă în taigaua siberiană,imediat după uciderea fratelui său de către comunişti.
Imagine: Savin, fiul cel mare al lui Karp(în dreapta), împreună cu fratele său Dmitri
 Toate astea se întâmplau în 1936. Pe atunci, familia Likov avea 4 membri:Karp,soţia sa, Akulina, un fiu pe nume Savin(9 ani) şi fiica Natalia(2 ani). Luând o parte din agoniseală şi câteva seminţe din diferite culturi,familia se refugiază în adâncul taigalei, departe de prigoana bolşevică. Încă 2 copii se vor naşte în sălbăticie. Este vorba de Dmitri(1940) şi Agafia(1943).Aceşti copii nu vor mai cunoaşte lumea dinafara pădurii, decât din povestirile părinţilor. Principala distracţie a familiei Likov, după cum ne povesteşte jurnalistul Peskov, era ca fiecare să-şi povestească visul. Singurele lor materiale de citit erau o carte de rugăciuni şi o biblie veche a familiei. Akulina şi-a învăţat copii să scrie şi să citească, folosindu-se de Evanghelie. Beţisoarele din mesteacăn erau instrumentele de scris, iar cerneala era constituită dintr-un suc de caprifoi.
Drumul de acces către cabana familiei Likov era unul foarte dificil, chiar şi în condiţile în care se putea folosi o barcă pentru a  naviga pe râul  Abakan. Supravieţuirea în sălbăticie a depins de propriile resurse. Familia Likov a reuşit să-şi confecţioneze galoşi din coajă de mesteacăn în locul încălţămintei clasice. Hainele erau peticite până se destrămau complet, fiind apoi ţesute altele noi din cânepa cultivată. În acest scop, familia a adus în sălbăticie o roată de ţesut. Singurele obiecte pe care nu le puteau înlocui erau cele din metal. Neavând ustensile de bucătărie adecvate, principala mâncare a familiei Likov erau chiftele din cartof cu secară şi seminţe de cânepă. Familia a trăit în permanenţă în pragul foametei având în vedere că vânatul era procurat foarte greu datorită lipsei armelor de foc şi chiar a arcurilor cu săgeţi. De asemenea culturile lor agricole erau adesea distruse de animalele sălbaticie. Din acest punct de vedere ,anii ’ 50 au fost cei mai grei pentru supravieţuirea familiei. Clima nefavorabilă din Siberia distrugea de multe ori plantele. Îngrijindu-se în principal de hrana copiilor, Akulina moare de subnutriţie în iunie 1961.Culturile reuşite de secară vor fi cele care vor salva în cele din urmă familia.
Cel mai încâtat de ultimele inovaţii ştiintifice relatate de geologi s-a dovedit a fi Karp Likov. Savin, fiul său cel mare, avea în schimb un caracter mult mai conservator, considerându-se de multe ori arbitru atunci când se discutau probleme religioase. Dintre membrii familiei Likov, preferatul grupului de geologii era Dmitri, considerat fi cel mai intuitiv şi creativ.El a fot cel care a construit cuptorul casei şi toate găleţile din coajă de measteacăn în care familia îşi depozita hrana.
Karp Likov a încercat să se opună acestui asalt al modernităţii, manifestat imediat după întâlnirea cu grupul de geologi .Dacă iniţial familia Likov a acceptat din partea musafirilor doar sarea(lipsa sării toţi aceşti ani a fost descrisă de Karp Likov, ca fiind o adevărată tortură), odată cu timpul au sfârşit prin a primi din ce în ce mai  multe cadouri. Familia s-a bucurat mai ales de ajutor oferit de Erofei Sedov, care i-a ajutat să planteze şi să recolteze diferite culturi agricole. Karp a luat de la prietenii săi geologii, diferite lucruri(cuţite,furculiţe, mânere, cereale,hârtie şi instrumente de scris şi de asemenenea torţe electrice).
Contactul cu civilizaţia a adus însă şi mari nenorociri pentru familia Likov, având în vedere că au  interacţionat cu boli pentru care nu aveau dezvoltată nici o formă de imunitate. În 1981, 3 dintre cei 4 copii ai familiei mor subit. Este vorba de Savin, Natalia şi Dmitri. Atunci când geologii s-au oferit să-l transporte la un spital, Dmitri a refuzat, replicând că nu doreşte să-şi abandoneze familia şi religia în care a crezut întreaga viaţă.
După înmormântarea celor 3 membri ai familiei, lui Karp şi fiicei sale, Agafia, i s-a propus să se integreze în marea comunitate de staroveri din Rusia, ce a supravieţuit prigoanei bolşevice. Aceştia  au refuzat însă, preferând să-şi reconstruiască vechea cabană şi să traiască în continuare în taigaua, care le-a fost un refugiu atâţia ani.
Imagine:Fotografie recentă a Agafiei Likova, ultima supravieţuitoare din familie

Karp Likov s-a stins din viaţă în 1988, fiind înmormântat de fiica sa Agafia şi de geologii,pe munte. Agafia a continuat să trăiască în aceeaşi cabană, continuând să-şi practice credinţa strămoşească. După mai bine de un sfert de secol,Agafia, acest copil al taigalei sibieriene, acum în vârstă de 71 de ani, continuă să trăiască singură în sălbăticia Abakanului. Chiar dacă a rămas