vineri, 18 aprilie 2014

Jurilovca , un punct de interes pe harta turistică europeană Biografia unei comunităţi

Jurilovca , un punct de interes pe harta turistică europeană
FOTO Grigore Antipa, călător în Delta Dunării. Marele savant s-a implicat în ajutorarea pescarilor din Jurilovca
Imagine:Jurilovca la începutul secolului al XX-lea(ilustraţie din cartea lui Grigore Antipa, Pescăria şi pescuitul în România)

Biografia unei comunităţi

Comuna Jurilovca a fost întemeiată de ruşii-lipoveni în secolul al XIX –lea, fiind prima dată atestată documentar în 1826. Pescuitul a fost îndeletnicirea de bază a localnicilor şi a stimulat dezvoltarea zonei. Jurilovca constituie cea mai  mare comunitate de pescari din Delta Dunării. O dată cu aderarea României la Uniunea Europeană, activităţile de turism  au început să fie o sursă alternativă de dezvoltare, având în vedere că Jurilovca este situată la doar 16 kilometri de Gura Portiţei, o destinaţie pe malul Mării Negre care  oferă o alternativă turiştilor care nu doresc să aibe parte de plajele aglomerate  din celelalte staţiuni de la Marea Neagră.Cei 16 km sunt parcurşi cu vaporaşul sau cu şalupele rapide pe apele lacului Goloviţa.  O dată ajunşi la Gura Portiţei, o fâşie de uscat între lac şi  mare, turiştii  pot admira atât frumuseţea mirifică a Deltei Dunării, cât şi Marea Neagră cu ale sale valuri înspumate care se sparg frenetic de stafilopozii aflaţi în calea lor. Aici se poate contempla  o frumuseţe sălbătică, departe de agitaţia cotidiană. O altă atracţie turistică, aflată la 6 km de Jurilovca, pe malul înalt şi abrupt al Capului Doloşman, este şi cetatea greco-romană Argamum(sec.VII î.Hr.-sec. VI d.Hr.) Întemeiată de grecii din Millet sub numele de Orgame, cetatea este cea mai veche aşezare de pe teritoriul României atestată într-un izvor antic , datând  de la începutul secolului al VI lea î. Hr. (Hecateu din Millet) . Situl arheologic este legat  de Jurilovca printr-o soşea asfaltată.Pe locul cetăţii se poate  remarca şi acum o poartă a cetăţii,zidul de apărare, străzi,basilici paleocreştine,valuri de apărare din pământ. Legenda spune că este unul din locurile unde Argonauţii(cei 50 de eroi din mitologia greacă) s-au oprit în drumul lor spre patrie, după găsirea lânii de aur

Înteletnicirile tradiţionale şi turismul din Jurilovca
                          
Pescuitul practicat ca îndeletnicire personală de către ruşii lipoveni din Jurilovca este prezentat în detaliu în cartea savantului naturalist român  Grigore Antipa, Pescăria şi pescuitul în România. Fiind prieten cu Malâi Feodor, pescar şi primar al localităţii la începutul secolului al XX lea , Grigore Antipa a ajuns să cunoască  pescăriile din complexul lagunar Razelm, uneltele de pescuit şi mai ales problemele cu care se confruntau pescarii din Jurilovca. Distrugerea faunei piscicole din Razelm, la sfârşitul secolului al XIX lea,  cauzată de lipsa  oxigenului din apă, era principala problemă cu care se confrunta comunitatea de pescari din Jurilovca din respectiva perioadă. Problema a fost rezolvată cu ajutorul savantului român care a înaintat guvernului solicitarea de a decolmata canalul Dunăvăţ şi săparea unui alt canal care să aducă apă proaspătă din Dunăre. Aşa apare la începutul secolului al XX lea, pe lângă canalul Dunăvăţ, canalul Regele Carol şi canalul Dranov. Ca urmare a construcţiei acestor canale  s-a rezolvat problema înmulţirii peştilor din complexul lagunar Razelm.
Comunitatea pescarilor din Jurilovca a continuat să manifeste grijă faţă de înmulţirea faunei piscicole. Pescuitul practicat de ruşii lipoveni  a respectat întotdeauna legile nescrise ale naturii.
Din păcare, în actuala perioadă de criză, pescuitul a avut foarte mult de suferit nu numai datorită braconajului, dar şi datorită politicii de concesionare a luciului de apă demarată încă de la începutul anilor 2000. Mulţii din cei care au ajuns să fie stăpâni pe pescuitul din complexul lagunar Razelm au fost prea puţin interesaţi de popularea cu puiet a acestor ape şi mai mult de maximizarea propriilor profituri . De aceea, dezvoltarea turismul în regiune a reprezentat o nouă alternativă pentru dezvoltarea localităţii Jurilovca
Comisia Europeană a acordat  „Premiul european de excelenţă pentru turism accesibil” , în noiembrie 2013, localitaţii Jurilovca şi altor 19  localităţi din Europa, pentru  strădania  autorităţilor locale de a primi vizitatori de toate vârstele şi de asemenea şi  pe cei cu nevoi speciale.
Conform comunicatului executivului de la Bruxelles, localitatea Jurilovca a fost descrisă astfel: "Jurilovca este situată într-un peisaj de basm în apropiere de Marea Neagră şi de Delta Dunării, o zonă umedă unică şi o localitate aflată în patrimoniul mondial al UNESCO pentru biodiversitatea şi peisajele sale uimitoare". În acelaşi comunicat al Comisiei europene este recunoscut şi profesionalismul lucrătorilor de la Centru de Informare Turistică din Jurilovca care depun efortul de a îndruma pe toţi vizitatorii care le adresează întrebări.
 Astfel, frumuseţea şi ospitalitatea satelor ruşilor lipoveni din România  a ajuns să fie recunoscută la nivel european. 
Casele ruşilor lipoveni din Jurilovca au atras întotdeauna vizitatorii printr-o nuanţă de albastru cu tentă spre indigo cunoscută în sfera picturii cu numele de albastru de Jurilovca. Una din casele tradiţionale acoperite cu stuf din  localitatea Jurilovca poate fi vizitată la Muzeul Satului din Bucureşti .

Atmosfera de sărbătoare din Jurilovca  este întreţinută de cântece din folclorul rusesc interpretate de ansamblul ruşilor lipoveni Reabinuşka. Sunetele acordeonului se împletesc cu glasurile interpreţilor, conturând o imagine a vechii Rusii în mintea ascultătorului.  De o frumuseţe deosebită sunt şi costumele tradiţionale ruseşti confecţionate cu atâta maiestrie. Dansul tradiţional rusesc este un alt element care încânta privirea spectatorului.
Photo
Imagine: Ansamblul de dans al copiilor de la grupa mijlocie a Grădiniţei Jurilovca, într-o reprezenţie pe scena Palatului Copiilor din Tulcea, unde a obţinut premiul I din 36 de formaţii participante.

Totodată  în Jurilovca , este organizat şi un ansamblu de dans al copiilor , care sunt învăţaţi încă de la vârste fragede cu tradiţiile şi obiceiurile ruşilor staroveri. O astfel de petrecere în stil rusesc este organizată la Gura Porţitei în fiecare seară de sâmbătă a sezonului estival. Toate lasă o amintire de neuitat în mintea turistului care vizitează Jurilovca.