marți, 8 aprilie 2014

Sissi – povestea unei imparatese

Sissi – povestea unei imparatese
Sissi in costum maghiar

Elisabeta de Bavaria (de Wittelsbach) sau Sissi cum ii spuneau apropiatii,s-a nascut in 24 Decembrie 1837,in München,fiind crescuta de excentricul ei tata, Maximilian Josef, Duce de Bavaria, intr-un mod liber, nonconformist, iubind natura si animalele , calarind si umbland de un singura prin padurile Bavariei, interactionand cu oamenii simplii.
In 1853, la 16 ani, o insoteste pe sora sa, Helene, la Bad Ischl unde era aranjata o intalnire intre aceasta si tanarul imparat Franz Josef in vederea logodnei(cel putin asa sperau mamele celor doi).Ce a iesit a tinut de destin , soarta sau intamplare.
Vazand-o pe tanara de o frumusete naturala desavarsita, cu parul deosebit de lung si ondulat, slabuta dar zvelta,rebela si nedand importanta etichetei, imparatul se indragosteste de ea si o cere de sotie.Spre stupefactia tuturor, Franz Josef anunta logodna sa cu Sissi.
Empress Elisabeth
Ramane o enigma de ce tanarul imparat a preferat o adolescenta frumoasa si nonconformista uneia rafinate si manierate….Si totusi naturaletea a invins diplomatia.
In 24 Aprilie 1854 are loc cununia celor doi in Biserica Sfantului Augustin (Augustinerkirche) din Viena.
Pentru frumoaa adolescenta greul abia incepea.Nefamiliarizata cu rigorile curtii austriece, a trebuit sa invete mult pentru a-si insusi rolul de imparateasa.A invatat limbile imperiului: italiana, sarba si maghiara precum si limbile celor mai importante state ale Europei; franceza si engleza dar si greaca veche.
Dintre toate, cel mai mult i-a placut maghiara pe care va invata s-o vorbeasca fluent.De fapt, aceasta tara , poporul acesta simplu si mandru, o atragea si ii simpatiza cauza.
Avea sa socheze Curtea, deoarece mergea la cumparaturi prin Viena, isi populase apartamentele cu deferite animale: papagali , caini si caprioare. Vizita orfelinate si azile , aducea la Curte copii sau oameni nevoiasi care erau hraniti si imbracati,si cu care statea mult de vorba reusind sa isi faca o imagine despre starea Imperiului.
Sissi
Desi va avea patru copii, Sissi isi va mentine toata viata aceeasi greutate de 50 kg si talia de 40 de cm la o inaltime 1,72m.
Frumusetea ei era naturala si nu facea nimic s-o accentueze, insa dadea o mare importanta parului ei deosebit de bogat, lung pana la genunchi, a carui pieptanare dura cate doua ore.Se spune ca pentru a-i pastra nuanta, o data la pe luna il spala cu un coniac deosebit de scump.
Nu purta podoabe decat rareori.Podoaba care o facuse celebra era formata din 27 de piese in forma de stea, realizate din diamante cu cate o perla in mijloc, cu care isi imbodobea parul.
Sissi Empress of Austria
S-a apropiat de fostii revolutionari maghiari reusind sa ii intelega.In 1867, reuseste sa-i convinga pe unguri , dar si pe sotul sau sa lase orgolile deoparte si sa realizeze Acordul austro-ungar, ce avea sa duca la creearea Imperiului cu aceasi nume.
Ajungand la Buda, Sissi era aclamata de maghiari. Pentru prima data se simtea in largul ei alturi de un popor care o adora si o nobilime care prefera sa spuna lucrurilor pe nume fara a se ascunde in spatele unor etichete inutile.
Ce a reusit sa faca cu poporul maghiar va reusi si cu italienii , unde va juca un rol major in stabilirea obiectivelor comune italo-austrice.Imparateasa Sissi era un foarte bun negociator, fiind deosebit de empatica. In mod ciudat pentru o imparateasa, ea credea ca republica era o forma mai buna de guvernamant decat Imperiul.
Empress Elisabeth Sissi
Viata ei a fost ca o roman. A fost iubita si l-a iubit pe Franz Josef avand impreuna patru copii : Sophie, Gisela, Rudoldf si Maria Valeria numita “copilul ungur” deoarece se nascuse la Buda.Poate ca fericirea in cuplu ar fi durat mai mult daca Franz Josef nu ar fi fost dependent de mama sa, careia neplacandu-i nora, o blama luandu-i copiii sa ii creasca si neacordandu-i lui Sissi nici macar dreptul de a-i alapta, creste sau de a interveni in educatia lor. Nesprijinindu-si sotia in demersul ei legitim de a-si avea copiii langa ea, a indepartat-o, astfel ca Sissi, iubita de popor dar privita circumspect de nobilime, avea sa isi gaseasca linistea in calatorii.
Sissi va vizita: Morocco, Algeria, Malta,Turcia, Egipt, Elvetia Grecia, in insula Corfu va construi o resedinta pe care o va numi “Achilleion” , in Franta, Anglia si Elvetia.A ajuns si la Baile Herculane unde se intalnea cu regina Carmen Sylva, mergea prin sate discutand cu oamenii, intreband femeile despre portul pe care acestea le purtau.Exista si un pisc langa Herculane numit Piscul Elisabeta.
Dupa sinuciderea fiului ei Rudolf, la Mayerling,Sissi se va indeparta si mai mult de Curtea Imperiala.Dupa acest incident tagic (1889), ea se va imbraca doar in negru iar afectiunea si prietenia pe care o avea fata de sotul ei se va transforma in indiferenta.
Elisabeth in doliu
Destinul a facut ca frumoasa Sissi sa parasesca aceasta lume fiind asasinata (1898) de un anarhist italian al carui scop a fost sa ucida un cap incoronat.
Fire sensibila, Sissi nu s-a adaptat rigorilor Curtii, refugiindu-se in literatura, scriind poezii si impresii de calatorie.A fost considerata o ciudata pentru ca se intelegea extrem de bine cu varul eiLudwig al II-lea al Bavariei , pentru ca era nonconformista, libertina, si se simtea bine intre oammeni simpli.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu