vineri, 21 februarie 2014

Prezentare de carte-Douglas S. Massey, Nancy Denton ,American Apartheid: Segregation and the Making of the Underclass

Douglas S. Massey, Nancy Denton ,American Apartheid: Segregation and the Making of the Underclass, Ed. Harvard University Press,Cambridge, 1999.

Această carte cu un mesaj puternic şi tulburător are ca temă sărăcia persistentă în rândul populaţiei afro-americane până la gradul nemaiîntâlnit de segrare din interiorul oraşelor americane.
American Apartheid  arată cum a fost creat ghettoul afro-americanilor de către albi în prima jumătate a secolului al XIX lea pentru ai izola de restul societăţii . În ciuda legii Fair Housing Art adoptată în 1968, segregarea este perpetuată şi astăzi prin un ansamblu cetralizat de acţiuni individuale, practici instituţionale şi politici guvernamentale. În unele arii urbane ,gradul de segregare este atât de intens şi se manifestă în  atâtea domenii simultan încât este supranumită hipersegregare   .
Autorii demonstrează că segregarea sistematică a populaţiei afro-americane duce fără îndoială la apariţia unor comunităţi defavorizate în timpul perioadelor de criză economică. În condiţiile unei segregări extreme, orice creştere a ratei sărăcii în rândul populaţiei afro-americae marchează o deteriorare a situaţiei socio-economice.
Chiar dacă rezidenţii ghetoului se adaptează unui mediu din ce în ce mai aspru sub o izolare rasială, ei dezvoltă atitudini , comportamente şi practici care în viitor le reduc şansele reintegrării în societatea americană.

Această carte este o serioasă provocare pentru cei care cred că rasa nu mai reprezintă un factor important în SUA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu